''Het leven is niet kort genoeg'' is een zeer speciaal project dat ik erg dichtbij mijn hart draag. Samen met BNNVARA heb ik het complexe levensverhaal van mijn beste vriend Matthijs ontwikkeld tot een volwaardige documentaire.

Wanneer mijn beste vriend Matthijs op zijn 27ste overlijdt aan een overdosis, kijk ik terug op mijn relatie met Matthijs, die al vroeg te kennen gaf niet ouder te willen worden dan 30.

Ik ontmoet Matthijs op de middelbare school, ik ben 17 jaar oud en hij 15. Op dat moment weet ik nog niets af van de trauma’s uit zijn kindertijd en de depressie en angstklachten die daaruit voortkomen. Hij beschouwt zichzelf daardoor als waardeloos. Terwijl onze vriendschap groeit, ontdekt Matthijs een manier om zijn problemen te ontvluchten. Eerst raakt Matthijs verslaafd aan alcohol en later ook aan benzodiazepinen en amfetamine. Hij sloopt zijn lichaam, maar blijft vechten tegen zijn verslaving en lijkt daardoor nooit helemaal verloren.

13 jaar lang film ik Matthijs die worstelt met zelfdestructieve impulsen. In ''Het leven is niet kort genoeg'' vertel ik, samen met mijn vrienden, het verhaal van onze vriendschap. Hoe het is om beste vrienden te zijn met iemand die een zelfdestructieve instelling heeft, iemand die ondanks zijn tragische achtergrond en problemen de komische kant van het leven kon blijven inzien. Het zijn intieme beelden van goede vrienden die elkaar in alles vertrouwen, afgewisseld met fragmenten van de absurde comedy video’s die wij samen maakten.

De film is voor een groot gedeelte gemaakt door jeugdvrienden van Matthijs. De graphics en animaties (zowel 2D als 3D) zijn gemaakt door David Sciarone en George de Graaf. De geluidsmix is gedaan door Leon Kooi.

BNNVARA
Hollandse Helden
Beeldlijn